Return to Previous Page
Details
Wij hebben maar twee soorten zuurselferment in de handel t.w. één voor yoghurt en één om andere zuivelproducten te bereiden. Beide zijn mengculturen, dit in tegenstelling tot de vele monoculturen die er voor de particulier in omloop zijn. Kwalitatief is ons zuurselferment van zeer goede kwaliteit. Er zijn vele bacteriestammen, maar voor de bereiding van kwark, zure room, karnemelk, de verse- en harde kaassoorten is deze ene mengcultuur voldoende. Zelf doe ik (met uitstekend resultaat) zo: Een goedgereinigde thermoskan vol zetten met heet water, dit om hem voor te verwarmen.
Indien de melk niet steriel is, deze eerst verhitten tot 90°C. en daarna snel afkoelen, b.v. al roerend in een pan koud water. Kaaszuursel tot 20°C. en yoghurtzuursel tot 45°C.
1 zakje zuurselferment moet opgelost worden in 1 liter melk. Een kopje van de melk afnemen en hierdoor het Ferment goed vermengen. Het water uit de thermoskan gieten en de fermentoplossing vermengd met de rest van de melk erin doen.
De kan afsluiten i.v.m. de mogelijkheid van besmetting door kwade bacteriën, schimmels of gisten. Een eerste doorenting is nooit zo sterk als de daaropvolgende en zal meestal ook wat langer duren. Om yoghurtferment volledig te laten ontwikkelen, wat nodig is om door te kunnen blijven enten, moet de eindtemperatuur tussen de 40 en 45°C. liggen. Dit geldt niet voor kaaszuursel! Yoghurt enten duurt 6 tot 8 uur en kaarzuursel 20 tot 24 uur. U kunt yoghurt dikker krijgen door er wat melkpoeder aan toe te voegen of de melk door verhitting in te dampen. Nadat het zuursel rijp is (fris zuur van smaak), koel bewaren. Voor u het gaat gebruiken of er iets aan toevoegt, moet u er eerst een paar eetlepels afnemen voor de volgende zuurselbereiding. Als u de spelregels in acht neemt kunt u bijna onbeperkt doorenten.