Calciumcarbonaat (krijt) - 500 g
Calciumcarbonaat (krijt) - 500 g
Verhoogt de restalkaliteit en de pH van het maischen.
1 gram CaCO3 per liter water draagt bij aan:
400 ppm Ca2+
600 ppm Totale alkaliteit als CaCO3
20 mEq/L Alkaliteit als CO3-2
Calciumcarbonaat, ook bekend als krijt, is geschikt voor het brouwen van donkere bieren, waarvoor een CO32-concentratie van minimaal 150 ppm vereist is. Het wordt gebruikt om de restalkaliteit in het brouwwater te verhogen en de pH van het maischen te verhogen. Toevoegingen kunnen aan het brouwwater of direct aan het maischen worden toegevoegd.
Calciumcarbonaat (krijt) - 500 g
Verhoogt de restalkaliteit en de pH van het maischen.
1 gram CaCO3 per liter water draagt bij aan:
400 ppm Ca2+
600 ppm Totale alkaliteit als CaCO3
20 mEq/L Alkaliteit als CO3-2
Calciumcarbonaat, ook bekend als krijt, is geschikt voor het brouwen van donkere bieren, waarvoor een CO32-concentratie van minimaal 150 ppm vereist is. Het wordt gebruikt om de restalkaliteit in het brouwwater te verhogen en de pH van het maischen te verhogen. Toevoegingen kunnen aan het brouwwater of direct aan het maischen worden toegevoegd.
Je water aanpassen.
Verschillende bierstijlen vereisen verschillende waterprofielen. Vaak wordt een bepaald bier geassocieerd met het waterprofiel van de stad waar het bier vandaan komt. Voor een overzicht van waterprofielen van populaire brouwerijsteden wereldwijd kun je de lijst met waterprofielen van BeerSmiths raadplegen. Als je een doelprofiel in gedachten hebt, kun je je water daarop aanpassen.
U kunt uw lokale kraanwater verdunnen met gedestilleerd water als sommige ionenwaarden te hoog zijn voor uw gewenste waterprofiel. Ook kunt u additieven gebruiken om het gehalte aan belangrijke ionen te verhogen. Populaire additieven zijn keukenzout (NaCl), gips (CaSO4), calciumchloride (CaCl), bitterzout (MgSO4), zuiveringszout (NaHCO3) en krijt (CaCO3).
Helaas voegen de additieven geen duidelijke hoeveelheid ionen toe aan het waterprofiel. Het is daarom het beste om een waterprofieltool te gebruiken om uw lokale watervoorziening aan te passen en zo het gewenste profiel te bereiken. Meestal zijn slechts enkele grammen additieven nodig om uw gewenste profiel te bereiken.
Calcium (Ca)
Calcium is het belangrijkste ion dat de "permanente hardheid" van het water bepaalt. Calcium speelt meerdere rollen in het brouwproces, waaronder het verlagen van de pH tijdens het maischen, het helpen bij het neerslaan van eiwitten tijdens het koken, het verbeteren van de bierstabiliteit en het fungeren als een belangrijke voedingsstof voor gist. Een calciumgehalte van 100 mg/l is zeer wenselijk en additieven moeten worden overwogen als uw waterprofiel een calciumgehalte lager dan 50 mg/l heeft. Een bereik van 50 mg/l tot 150 mg/l heeft de voorkeur voor het brouwen.
Carbonaat en bicarbonaat (CO3 en HCO3)
Carbonaat wordt beschouwd als het belangrijkste ion voor alle graanbrouwerijen. Carbonaat (of bicarbonaat), in veel waterrapporten uitgedrukt als "totale alkaliteit", is het ion dat de zuurgraad van de maisch bepaalt. Het is ook de belangrijkste bepalende factor voor de "tijdelijke hardheid" van het water. Als het carbonaatgehalte te laag is, zal de maisch te zuur zijn, vooral bij gebruik van donkere mouten (die een hogere zuurgraad hebben). Als het carbonaatgehalte te hoog is, zal de maischefficiëntie hieronder lijden. De aanbevolen niveaus zijn 25-50 mg/l voor lichte bieren en 100-300 mg/l voor donkere bieren. Houd er rekening mee dat bicarbonaten en tijdelijke hardheid kunnen worden verminderd door het water voor te koken - het neerslag dat na het koken neerslaat, is voornamelijk bicarbonaat.
