Calciumchloride (vlokken) 500 gram

€ 5,99
Niet op voorraad
Artikelcode
9112485

Calciumchloride vlokken - 500 g

Verlaagt de pH van het water bij maischen.

Aanbevolen sulfaat-tot-chloride-verhouding:
4:1 – Hoppig 1:1 – Gebalanceerd 0,5:1 – Moutig

Verlaagt de pH van het maischen

Calciumchloride (CaCl2 · 2H2O ) 
Regelt het brouwwater, accentueert de moutigheid en verlaagt de pH van het maischen.

Calcium verhoogt de waterhardheid en chloride accentueert de moutigheid, zoetheid en volheid. Typische concentraties voor brouwwater zijn 50-150 ppm Ca2 +  en 50-150 ppm Cl- .  Het wordt ook gebruikt om de pH van het maischen te verlagen. Additieven kunnen aan het brouwwater of direct aan het maischen worden toegevoegd.

Aanbevolen sulfaat-tot-chloride-verhouding:
4:1 – Hoppig 1:1 – Gebalanceerd 0,5:1 – Moutig

Je water aanpassen.
Verschillende bierstijlen vereisen verschillende waterprofielen. Vaak wordt een bepaald bier geassocieerd met het waterprofiel van de stad waar het bier vandaan komt. Voor een overzicht van waterprofielen van populaire brouwerijsteden wereldwijd kun je de lijst met waterprofielen van BeerSmiths raadplegen. Als je een doelprofiel in gedachten hebt, kun je je water daarop aanpassen.

U kunt uw lokale kraanwater verdunnen met gedestilleerd water als sommige ionenwaarden te hoog zijn voor uw gewenste waterprofiel. Ook kunt u additieven gebruiken om het gehalte aan belangrijke ionen te verhogen. Populaire additieven zijn keukenzout (NaCl), gips (CaSO4), calciumchloride (CaCl), bitterzout (MgSO4), zuiveringszout (NaHCO3) en krijt (CaCO3).

Helaas voegen de additieven geen duidelijke hoeveelheid ionen toe aan het waterprofiel. Het is daarom het beste om een ​​waterprofieltool te gebruiken om uw lokale watervoorziening aan te passen en zo het gewenste profiel te bereiken. Meestal zijn slechts enkele grammen additieven nodig om uw gewenste profiel te bereiken. BeerSmith heeft een waterprofieltool beschikbaar die deze functie uitvoert. Andere waterprofieltools zijn ook online beschikbaar.


De sulfaat-chlorideverhouding:
Chloride-ionen versterken de moutige aspecten van bier en verbeteren de mondgewaarwording. Chlorideconcentraties boven de 200 ppm geven met name een volle moutige smaak. Sulfaationen daarentegen accentueren hoparoma's en bitterheid, wat vaak leidt tot een drogere en zuiverdere afdronk. Sulfaatgehaltes boven de 200 ppm zijn het beste te reserveren voor hoppige bieren zoals IPA's.

De sulfaat-chlorideverhouding kan eenvoudigweg worden uitgedrukt als de verhouding van sulfaationen (SO4) (in ppm of mg/l) tot de concentratie chloride-ionen (Cl). Je deelt sulfaat simpelweg door de concentratie chloride-ionen. Een verhouding van ongeveer 1:1 (of 1,0) wordt als evenwichtig beschouwd, omdat het water de mout- of hopsmaak niet zal versterken. Verhoudingen lager dan 1 geven over het algemeen meer moutkarakter en verhoudingen hoger dan 1 versterken het hopkarakter van een bier. Merk op dat in sommige referenties de verhouding "chloride-sulfaatverhouding" wordt genoemd, wat in feite dezelfde maat is, maar dan omgekeerd.

 

Calcium (Ca)
Calcium is het belangrijkste ion dat de "permanente hardheid" van het water bepaalt. Calcium speelt meerdere rollen in het brouwproces, waaronder het verlagen van de pH tijdens het maischen, het helpen bij het neerslaan van eiwitten tijdens het koken, het verbeteren van de bierstabiliteit en het fungeren als een belangrijke voedingsstof voor gist. Een calciumgehalte van 100 mg/l is zeer wenselijk en additieven moeten worden overwogen als uw waterprofiel een calciumgehalte lager dan 50 mg/l heeft. Een bereik van 50 mg/l tot 150 mg/l heeft de voorkeur voor het brouwen.

Chloride (Cl)
Chloride verbetert, net als natrium, in lage concentraties ook het mondgevoel en de complexiteit van bier. Chloor wordt vaak gebruikt in stadswaterleidingen om te ontsmetten en kan ook hoge concentraties bereiken door het gebruik van bleekmiddel als ontsmettingsmiddel bij het brouwen. Sterk gechloreerd water resulteert in een medicinale of chloorachtige smaak die ongewenst is in het eindproduct. Normale brouwconcentraties moeten lager zijn dan 150 mg/l en nooit hoger dan 200 mg/l. Als u sterk gechloreerd stadswater heeft, kunt u dit verminderen met een koolstoffilter of door het water 20-30 minuten voor te koken vóór gebruik.

Schrijf uw eigen review
Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reviews schrijven. Log in of maak alstublieft een account aan. inloggen of maak een account aan