Wyeast 1968 London ESB activator (XL)
Wyeast London ESB 1968 ( XL) activator.
Uitvlokking: heel hoog.
Vergistingsgraad: 67-71%.
Temperatuur: 18.22 ° C.
Alcohol Tolerantie: ongeveer 10%.
Biersoorten: English Barleywine, English IPA, Extra Special/Strong Bitter (English Pale Ale), Fruit Beer, Mild, Old Ale, Southern English Brown, Special/Best/Premium Bitter, Spice, Herb, or Vegetable Beer, Standard/Ordinary Bitter, Wood-Aged Beer.
Wyeast Activator
• Steriel verpakt in de speciale «smack-pack».
• 125 ml inhoud met gistvoeding.
• Eenvoudige aanmaak: druk met een “smak” van uw vuist het binnenste zakje open, schud grondig en laat het zakje opzwellen op kamertemperatuur
• Lange houdbaarheid 6 tot 12 maanden na productiedatum.
Gebruiksaanwijzing
1. Om de gist actief te maken heb je een temperatuur nodig van 21 tot 26 °C. Leg de verpakking plat op de tafel en plaats het kleine zakje (lichtjes
Opgeblazen) in de verpakking. Leg de verpakking in de handpalm, zodat het binnenste zakje in het midden van je handpalm zit.
Druk hard (smack) met de andere hand op het binnenste zakje. Barst dit zakje open om de gist voeding vrij te maken in de overige vloeistof (controleer van de bult in de verpakking goed is verdwenen).
2. De verpakking schudden en zo wordt indirect de gist goed gemengd met de gistvoeding. De gist zal zich nu vermenigvuldigen binnen de hermetisch gesloten verpakking. Dit kan je zien omdat de verpakking begint met opzwellen. De verpakking heeft een dikte te verkrijgen van 2,5 à 3 cm. De tijd die daarvoor nodig is ligt tussen één en meerdere dagen op 21 graden, afhankelijk van de vergistingstemperatuur die op de smackpack vermeld is.
Gist ouder dan 1 maand >1 dag per maand 1 dag bijtellen.
3. Het smackpack is nu klaar om het wort te verwerken. Maak de verpakking zorgvuldig schoon met een steriele vloeistof, schud nog eens goed en open de verpakking. Voeg de inhoud toe aan het wort.
4. Roer goed door het wort, om voldoende lucht toe te voegen zodat de gist zich kan vermenigvuldigen. Bevestig het waterslot en houd een temperatuur aan van de gistsoort totdat de gisting is afgerond. Dit zou binnen 24 uur moeten gebeuren, afhankelijk van het type.
Vergistingstemperatuur
Voor de ALE-gisten bedraagt deze 16 tot 18 °C en
Voor de LAGER-gisten tussen 6 en 11,5 °C.