Yoghurtapparaat

€ 25,00
Geen voorraad
Artikelcode
32117
Yoghurtapparaat. Met het yoghurtapparaat kan men 1 liter yoghurt per keer maken. Als u rauwe melk gebruikt dan moet u deze eerst pasteuriseren tot 72 C. of beter nog tot 90 C. Door tijdens het pasteuriseren de deksel van de pan te laten, dampt de melk iets in en krijgt u een dikkere yoghurt. Gebruikt u gepasteuriseerde of gesteriliseerde melk uit de winkel dan zou u het verhitten achterwege kunnen laten omdat dit op de melkfabriek al gebeurt is, maar voor een wat dikkere yoghurt moet u de melk wel iets in laten dampen.
Yoghurtapparaat.

Met het yoghurtapparaat kan men 1 liter yoghurt per keer maken.

Als u rauwe melk gebruikt dan moet u deze eerst pasteuriseren tot 72°C. of beter nog tot 90°C. Door tijdens het pasteuriseren de deksel van de pan te laten, dampt de melk iets in en krijgt u een dikkere yoghurt.
Gebruikt u gepasteuriseerde of gesteriliseerde melk uit de winkel dan zou u het verhitten achterwege kunnen laten omdat dit op de melkfabriek al gebeurt is, maar voor een wat dikkere yoghurt moet u de melk wel iets in laten dampen.

Doe 1 liter melk op de gewenste begintemperatuur in de beker van het yoghurtapparaat. Daarna doet u de stekker in het stopcontact en het apparaat doet de rest.

De begintemperatuur en de toegevoegde hoeveelheid yoghurt bepalen de kweektijd.
De kweektijd hangt ook af van hoe zuur u de yoghurt wilt hebben. Hoe langer de kweektijd hoe vaster en zuurder de yoghurt wordt.
U kunt de melk op 30°C in het apparaat doen en dan 1 eetlepel yoghurt toevoegen, de kweektijd is dan 4-6 uur, bij een ½ eetlepel yoghurt is de kweektijd 6-8 uur.
U kunt de melk ook op 40°C in het apparaat doen en dan 1 eetlepel yoghurt toevoegen, de kweektijd is dan 2-4 uur.

Gaat u de eerste keer uit van een zakje yoghurtferment, los dit dan zorgvuldig op in een beetje melk en vermeng het met de liter melk in de beker. De eerste keer moet u dan wel de kweektijd ca. 2 uur langer aanhouden.
In plaats van yoghurtferment kunt u ook yoghurt uit de winkel gebruiken om de melk mee te enten. De yoghurtbakteriën in deze yoghurt zijn echter niet altijd aktief meer. Is dit het geval dan zult u geen goed resultaat krijgen. Als de yoghurtbakteriën nog wel aktief zijn dan zult u echter toch geregeld nieuwe yoghurt moeten kopen omdat er normaalgesproken maar enkele keren mee doorgekweekt kan worden. Daarnaast is het eindresultaat wat wisselender van kwaliteit (bv. slijmeriger).

Na de bereiding moet u de yoghurt direkt in de koelkast zetten waar ze narijpt en nog iets opstijft.
Na 6-8 uur, als de yoghurt afgekoeld is, heeft u een liter fantastisch-smakende, zelfgemaakte yoghurt.

Voor u van de yoghurt gaat eten moet u voorzorgsmaatregelen nemen voor een volgende bereiding. U neemt voldoende yoghurt van de liter af om de volgende liter yoghurt te maken en doet dit direkt bij een nieuwe liter melk. Als u nog wilt wachten met de volgende bereiding, doet u dit eerst in een steriel potje, welke u zolang in de koelkast laat staan.
Als u nl. al een gedeelte van de yoghurt geconsumeerd heeft voordat u het entsel eraf haalt, loopt u het risiko dat de yoghurt besmet geraakt is met ongewenste bakteriën, welke dan via het entsel in de nieuwe liter melk terecht komen en ook gekweekt worden, zodat mislukte yoghurt het gevolg is.
Daarom moet u ook zorgen dat u altijd hygiënisch werkt en dat al uw gereedschap steriel is. Als u hygiënisch werkt kunt u langere tijd met dezelfde kultuur doorkweken.

De tijd die tussen de verschillende bereidingen zit mag niet langer zijn dan 2 tot 3 dagen. Bij langere tussenpozen worden de yoghurtbakteriën in-aktief en kunt u niet lang doorkweken met de kultuur.
Het is raadzaam om van tijd tot tijd een nieuw zakje yoghurtferment te pakken om besmettingen en smaakafwijkingen te voorkomen.


U kunt ook de ‘milde yoghurt’-kultuur met dit apparaat kweken. Als begintemperatuur moet u dan wel 40°C. aanhouden. Kweektijd 5-7 uur. Entingspercentage/hoeveelheid toegevoegde yoghurt 5% (ca. 3 eetlepels).


Enkele belangrijke punten:
- Zorg dat u altijd hygienisch werkt en dat alle gereedschap steriel is.
- Bij het reinigen mag het apparaat NOOIT IN WATER ondergedompeld
worden.
- Tijdens de bereiding moet het yoghurtapparaat trillingsvrij staan
(dus bv niet op de koelkast).
- Als er na de bereiding een groenig vocht (onschadelijke wei) op de
yoghurt staat, moet u de bereidingstijd iets inkorten of iets minder
yoghurt als entsel toevoegen.
- Om de melk iets in te laten dampen voor een dikkere yoghurt kunt u het
dekseltje van de beker af laten. Om te zorgen dat er geen vuil e.d.
bij de melk kan komen, moet u de kunststof hoed op het apparaat
plaatsen.
- U kunt ook een dikker eind produkt krijgen door de melk voor de
bereiding iets in te laten dampen door het te verhitten in een open
pan of door iets melkpoeder aan de melk toe te voegen.
- Nooit het appraat gebruiken zonder dat de beker gevuld is met melk.
- De beker moet na gebruik gereinigd worden en net voor gebruikt
gedesinfekteerd worden in een lichte chlooroplossing en goed
nagespoeld worden met schoon water. Gebruik geen erg heet water voor
het reinigen van de beker.
- Het yoghurtapparaat alleen aansluiten op het gewone lichtnet
(230 Volt, 50 Hz, wisselstroom).
Schrijf uw eigen review
Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reviews schrijven. Log in of maak alstublieft een account aan. inloggen of maak een account aan